fredag 5. november 2021

Den ondes forsett

Hvordan forholder man seg til smilefjes i brev? Eller i bloggposter? Jeg synes sånne kan være litt morsomme. De i denne bloggposten har jeg laget selv. De kunne vært tydeligere, med mer sort farge, men det er jobb å lage og jeg laget to sett, en gang, og det er et tredvetalls smilefjes det er snakk om, og jeg orker ikke lage et sett til. Jeg er fornøyd.

Dette er en bloggpost om Satan, og da tenker jeg at jeg vil nytte smilefjes. Det blir sikkert fint. Det er altså djevelens mål, alltid, å skade, ødelegge, ruinere heldige utgangspunkt, og en måte djevelen gjør det på er ved å skape frykt. Det er jo som ledig og fri en er seg selv og klarer å få til ting, og hva som er trygt og godt er hva djevelen vil sabotere. Tilfellet meg er det typiske eksempel som viser hva djevler gjør og prøver på.

Jeg lurte på om jeg ville finne et latinsk ord for denne djevelens ambisjon. Først slo jeg opp i «Skikk Og Bruk». Der fant jeg ordet «vae victis». Det betyr "ve den overvunne". Og der er noe i det, for en er jo ikke overvunnet om en spiller et glass med saft. Overvunnet er en om en tenker en ikke får til å lage saft. Eller noe som ligner. Altså; at en mister blikket. Da er det håpløst. Og så gikk jeg til den latinske ordboka mi. Og der, nesten helt bakerst , fant jeg ordet «visio», som forståelig nok betyr «syn, det å se», samt ordet «viso», som betyr «gå hen å se, se etter». Slik at de på latin anerkjente at blikket har et gjemme, altså, går ut fra et gjemme. Og jeg leser meg til at der var et ord som sa «visoam si domi est». Det betyr, skjønner jeg, «bedømming(en) beror på hjemmet/gjemmet». At så er, vil jo enhver djevel kunne fatte. Ordet har med myndighet å gjøre.

I huset til Lasarus sa Jesus til Marta at en ting er nødvendig, og på norsk vil vi si at hva som er nødvendig er å ha et heldig utgangspunkt. Gud dømmer hjerter, ikke sinn. Og ingen kan leke seg til frelse. Spill og forfekteri når ikke opp. Ingen kan ofre gode gjerninger og tro på at en vil bli funnet å være rettferdig. I bunn og grunn er det noe som rår, og vi kan ha så mange slags ord for hva det er. Stand, og konstitusjon, og rett, også, er sånne ord.

Djevelen adlyder tre ordre:

1. Skad gjemmet.
2. Kom i mellom.
3. Spre søppel.

Det er godt, tenker jeg, at vi kan sette ord på det. Vae victis.

.·: :·.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

:. † .:
ღ ⁂ ☁ ★ ☆ ☀ ♥ ✦ ✧ ✯ ✿ ❀ ◉ ⦿ ·: † :·

Takk for din kommentar!
Den er vel snill og rar.
Og røper du ditt navn
så er det intet savn. ♫♥♪