mandag 4. oktober 2021

Omrisset til kulturkartet

I nord og i øst er kulturkartet omgitt av runde, eller ovale steiner. Omrisset angir referansen til kulturen, og disse ovale steinene, i mindre og mindre størrelse angir den kulturelle tradisjon som er gitt ved Bibelen og senere kristne tekster. Tekstene fra reformasjonen, for eksempel, og i det hele tatt tekstene til Martin Luther, er her viktige. I selve kulturkartet er der en mengde mindre flate runde og ovale steiner plassert mot øst og et stykke inn, mot sør. Disse er formalistene i norsk kultur. Det er de som vil tilfredsstille Bibel og lov ved å skulle gjøre de riktige tingene, og som vil etterligne Jesus og store menn og kvinner ved å anta samme form som dem. Mange er kalte men få er utvalgte, sa Jesus, og dette er de kalte, altså ikke de få utvalgte. Der er en særlig fin stein av disse som er plassert mot en flat stein i marmor mot marmorsteinene i nordøst. Denne steinen viser at det kan være hold i hva formalistene sier og gjør, i det man må vite å gjøre gode gjerninger. Man må vite å foreta seg noe som til det gode er, om enn det er hjertet Vår Herre dømmer. En må ha det i seg å ville gjøre godt.

På motsatt side, mot vest, er omrisset gitt ved stein i forskjellig form og farge som er myntet på å vise til det særlige tradisjonelle i norsk kultur. I første rekke er steinen brun, og denne steinen viser til ordtakene. I neste rekke er der stein i flere rekker innover, og dette er eventyrene, snorre sagaene, og andre dikt og fortellinger av betydning for hva vi føler og opplever særlig norsk er. Mellom disse to rekkene fra nord til sør er en helle med mindre stein på, alle plukket ut da de er særlig fine. Dette er stormennene, og de kloke kvinner, i historien, som er lysende eksempler ikke ved å ha gjort de riktige tingene, men ved å ha vist hva en kan få til.

Omrisset i vest begynner i nord med en sort stein og en sort og hvit stein som ligger ved siden av hverandre. Disse er der for å minne om det onde, og da for å minne om de og det som mener kontrasten opprettholder det gode. Videre er der en stein som står på sokkel, og da på en stor brostein, og det er signatursteinen til de knuste og de hypnotiserte. Denne steinen kan ha ulike farger og mønster, hva jeg har vist et annet sted på gårdsplassen. Men prikkene i steinen er beige. Og fargen er oftest grønn, og da i varierende valør. Hva den i kulturkartet vitner om er verk..·: :·.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

:. † .:
ღ ⁂ ☁ ★ ☆ ☀ ♥ ✦ ✧ ✯ ✿ ❀ ◉ ⦿ ·: † :·

Takk for din kommentar!
Den er vel snill og rar.
Og røper du ditt navn
så er det intet savn. ♫♥♪