mandag 12. april 2021

Et femte kryssord

11 12 13 14 15 16
1 17 18 19
2 20
3 21
22 23 24
4 25
5 26 27
6 28
29 30 31
7 32
8
9 33
34 35
10 36
37 38

 1. Dette ordet betyr egentlig noe sånt som «ikke hold å ha». Det er som når en tar seg fram, og i steget ikke har en fot i bakken. Men når en nytter ordet må det samtidig pekes på hva den der venstrefoten i det steget betydde, eller betyr.

 2. «Akkurat hva en trenger,» er vel hva dette ordet betyr. Og det kan også forstås som «for mye». Det er som når en mor fyller ens melkeglass, ikke sant. Det holder, kan hende, at det blir halvfullt. Og det holder om mor fyller glasset så melken renner over. Hva som holder, er jo noe.

 3. Dette ordet peker på en begrunnelse. En kan nytte det for eksempel i tilfellet over, altså i [2], der en får melk av sin mor. Men selv om der er begrunnelser, er ikke det å ville ha melkeglasset halvfullt en avtaleinngåelse, og ikke er det så, at om mor fyller glasset så det renner over, at en kan gjøre sin mor til gjenstand for påtale.

 4. Dette ordet er hva berget er. Forliser en på sjøen, nære stranda, vet en det, og går en i ur, eller i vasstrukken myr, vet en det. For eksempel. Jesus Kristus er berget. På berget er stand.

 5. Hva som er dette ordet er i beste fall irriterende. Jeg var innlagt på et psykiatrisk sykehus, en gang, hvor det i stua hang et bilde av en sebra, et fotografi, som var utydelig. Forferdelig uskarpt. Jeg ble sint. Det der, og nettopp der. I billedkunsten, i dag, er det, forresten, helt vilt hvor ille det er. Man kaller all verdens utydelig idioti «abstrakt kunst».

 6. Det som ikke går an å få til, er dette ordet. Men om så er, gir man det til kjenne, ikke sant, ærlig og redelig, slik at folk oppfatter at man vil lære. Man presenterer ikke skrap som kunst når man ikke kan tegne.

 7. Dette er et litt morsomt ord som oftest er verb, men som her er substantiv, og da nyttes det gjerne som betegnelse på hva et dumt menneske kan være. Man bør være i stand til å la seg lede, når situasjoner eller stillinger krever det. Men, men, det å være hang og slang, som dette ordet betyr, er minus.

 8. Dette ordet er et ord jeg har funnet på. Det er to ord som er satt sammen, og dette ordet betegner den ypperste elendighet til å finne i sinnet.

 9. Dette ordet er kjempemye. Det er litt vanskelig med store tall, ikke sant, for, 1 billion på norsk er jo ikke en billion på amerikansk, for eksempel. Det vil si, det er det jo, men allikevel ikke. Jeg tenker at man har funnet på de ordene som er i denne familien for å kunne ha noe alle vet hva er. Det er en milliard. På norsk. Likevel er det litt snålt, for hva gjelder platelageret på datamaskinen, er dette ordet 1 073 741 824 = 230.

 10. Dette er et annet ord fra naturvitenskapenes verden. Dette er det minste bestandige, men det er rart med det, for i fysikk, kjemi, og biologi, for eksempel, tenker de jo ikke likt med hensyn til hva det minste bestandige er. Sånn DNA er bare tull. Og legene, er det jo, som må hente fra alle mulige steder, så vår forestilling om legestanden som i utgangspunktet ydmyk er ikke dum. De har da også slangen i våpenet, og det har å gjøre med fokus på nødvendighet, selvsagt, og hva som rent faktisk virker. Sånn er det.

 11. Dette ordet er en måte å være på. Og det er morsomt når folk er det, for det er kjærlig. Dessverre er det sånn at de simple tenker om det som å gi «meldinger» og søke å manipulere folk ved å gjøre utrygge. Om så å være, som ordet er, imidlertid, har man ingen baktanker.

 12. Dette ordet er et lite tall i bestemt form. Jeg må tenke på det: Har tall ulike kjønn? De har vel ikke det? Men de har ulike kjønn på bokmål og nynorsk? Og da blir tallet fire snålt, på nynorsk, ikke sant, for det blir jo da «fyra».

 13. Dette ordet er elektronisk krigføring. Sånn krigføring har jo funnet sted i mange år, men med oppdagelsene av hva en kan gjøre med løse elektroner, rundt omkring, som ved denne DAB radio teknologien, har det der virkelig tatt av, tenker jeg. Det er grusomt hva smerte som kan påføres ved elektronisk krigføring. Men alltid er ikke det å sette løse elektroner i bevegelse nok, tenker jeg. Der må være et mottak. Om det ikke er lyd. Og da kan lyden leses.

 14. Dette er et ord vi kjenner fra motorveien til Oslo, og da er det litt rart at ordet også nyttes på datamaskinen. Husker dere, forresten, de der diskettene? De var alltid for små. Hver gang en ville lagre noe av en viss størrelse, var der noen kilobyte for lite plass på disketten. Hva var lagringskapasiteten på den første datamaskinen min, forresten? 360 kilobyte, med formatert kapasitet ? Floppy disk.

 15. Dette er ordet på sånne små kryp som ikke er marker, men likevel. De spiser gjerne hull i blader på trær og busker. Det er vel derfor de kryper.

 16. Dette er et ord jeg har funnet på, og det går ikke an, at noe kan være det. Dette ordet består av to ord. Det er vinden som puster ut for siste gang.

 17. En vil jo ikke være barnslig. Barn, for eksempel, hater det om voksne er barnslige. Og voksne vil unnvike en. Så, våre fedre fant på et annet ord for dette være å ung og frisk til sinns. Dette ordet.

 18. Hva sier en, til naboen, om en kommer over en morsom eller interessant artikkel i avisen, eller noe sånt? Overfaller man naboen med lange utlegninger om hva som sto i artikkelen, og hva som ikke sto i artikkelen, og hva man mener om saken, da den er morsom eller interessant? Gir naboen en bakoversveis, liksom? Nei. Man sier, det bør (dette ordet).

 19. Dette er hva man gjør i infanteriet når man er kamuflert og beveger seg sakte framover mens lyden fra fiendens rødfis hyler over hodet på en, og det er sikkert mørkt, og det er sikkert kaldt, og en er våt, gjerne, for det er snø, og der er hindere, og en barsk lagfører med kommandostemme i fistel, for vedkommende må overdøve, og trenge igjennom hørselvernet, gir en klar og konsis ordre om til helvete å få fart og komme seg i stilling, retning så i lendet, for ellers omkommer hele laget av pinlighet.

  ↓ Stående ordrer til jenter. Sant. Dette å gjøre.

 20. Dette er navnet på den mannen i Bibelen som nektet å forbannet Israels barn i det moment de gikk inn i det lovte land. Han hadde et esel. Navnet skrives littegrann ulikt rundt omkring, tror jeg.

 21. Det er, sånn, ikke sant, at vi går sammen når noe må gjøres som krever felles innsats, eller vi vil kose oss i hverandres selskap. Ellers vil en være en om det, hva en får til og gjør. Ektefolk vil jo være to om det, men det er heller ikke der gjøremål som gjør ett av de to. I det sosiale er vi ett i juridisk forstand, kan være, altså ved gjøremål, men hvem vil være rettslig subjekt med mindre en ved så å være kan påberope seg beskyttelse? En vil være (dette ordet).

 22. En e-post kan nærmest være som en tekstmelding ved at man bare skriver noen få ord i feltet hvor overskriften skal være. Den som mottar e-post brevet trenger ikke da å åpne brevet, gitt at det er noe der som tilsier at hele meldingen er gitt i dette feltet ment for overskrift. De tre bokstavene i dette ordet er det, og på engelsk er det forbokstavene i et uttrykk.

 23. Vi vet, at web sider oftest eller alltid er laget ved HyperText Markup Language, og at det på sånne web sider er et hode og en kropp, hvor der i hodet er en definering av stilen på kroppen ved hva som kalles Cascade Style Sheet, og som kan være lite eller stort. Hva jeg nå har lest meg til på Wikipedia er at det også er laget et språk for følelser, og et for valg, for dataprogrammering. Det er snålt. Jeg vet jo ikke riktig hva det er, men for meg virker det helt meningsløst å gjøre det menneskelige maskinaktig. Jeg mener, tenk hvor ufritt et menneske er som kan defineres. Og hvor teit vedkommende er, som ikke overrasker. Så, jeg synes ikke noe om det, hva det enn er, men (dette ordet) er det, som forkortelse.

 24. Det er fint at ord kan fattes i overført betydning. Målet blir et vell rikere ved det, og en får satt ord på fenomener og aktiviteter som ellers ville vært tusser og troll. Jesus Kristus var det som ga verden denne evne, ved lignelsene, og ved å gi utrygghet. Men på dette vis å utøve kontroll på andre mennesker er vondt. Det å gi oppmerksomhet er ikke det. (Dette ordet) man ...

  Dette som dette ordet er har det gjerne noe for seg å tenke på hva er. Man kan gå i detaljer, selvsagt, men om en tenker ideelt på det, så er dette ordet en motsetning, og samtidig så at etter det første kommer det andre. Og, hvorfor det, kan en spørre seg. Moses lot noe formulere om at sannhet står fast ved to vitners utsagn. Det er også noe. Og, så har vi denne høna og egget problematikken. Hva kom først ...

 25. «Take» it or leave it,» kan de si på engelsk. Det synes jeg om. Hva sier vi på norsk? «Der som ikkje er Taus får Kona tena seg sjølv»? Dette ordet kan ha med det å erkjenne, å gjøre.

 26. Når en står i utgangsdøra og kjenner bevegelse i lufta, ut av leiligheten, så er det jo en ulikhet i trykk som gjør det. Og sånt kan en oppleve ute i naturen også, og da har man et ord for hva det der er. Dette ordet, i bestemt form, men her i kryssordet er det i flertall. Bevegelsen er en utjevning, ved at det er sånn, i naturen, at det naturlige søker å etablere en likhet i form av middel. På engelsk: Me – mean. Likevel nyttes ordet i sjakk, for eksempel. Det er litt snålt.

 27. Dette ordet er som palasset, men er noe mindre. Et herskapelig hjem. Det er så uvanlig i Norge at vi nytter lånord på det.

 28. Dette er et ord som ikke mye nyttes, og som vi kjenner bedre om legger et tredje ledd til ordet, nemlig ordet «til». Selv om ordet da blir en pleonasme.

  Jeg vet ikke om dette er et substantiv, egentlig, men vi nytter ordet som adjektiv. Det har å gjøre med hva som er den enkleste sak i verden, men som er så vondt og dumt at det har passert kunstig, å være, og er bare motsatt. Virkelig kjedelig, altså.

 29. Dette ordet er «dumming» på latin. På latin føyes bare til en -s . Ordet «dum» lyder, forresten, veldig likt ordet «dom». Jeg tenker meg de to ord er like, etymologisk sett. For «dum», dypest sett, har med fravær av sans å gjøre. Slik at egentlig er ordet «dum» og engelsk «dumb» det samme.

 30. → Dette ordet er et fedyr som bare finnes sør og vest i Afrika. Den skal være beslektet med oksen, men den står antilopen nær.

  Dette er et ord på nynorsk. Det har med lysestake å gjøre, og lysestaker er fine. Det er fint å kunne tenne lys. Denne følingen som vi har med ild er helt særlig, og gjør gjerne til at vi føler oss tryggere, hva intet annet i verden kan gjøre i samme grad. Det er en grunn til at ordet «peis» i overført betydning er som det er. Dette ordet er et særlig, og ikke veldig vanlig, tilfelle av en lysestake. En betegnelse, altså, adjektiv.

 31. Når en mister hold, intellektuelt sett, sier vi gjerne at det skjedde et (dette ordet). Og det er litt morsomt at vi så gjør. For, det viser til at vi bygger oss opp, og når det glipper, faller alt sammen. Altså gjelder det å ha et heldig utgangspunkt, og å ha en fot i bakken til en hver tid.

  ↓ Dette ordet kan være noe som opptrer i fortøyningene, og da tenker man stor båt, og sier «det (dette ordet) i fortøyningene», og da blir man litt stresset, mener jeg, men da er været ille, gjerne, så det er ikke stort annet å gjøre enn å håpe på at fortøyningene holder, og be til Gud. Disse to ordene om fortøyningene er ord jeg ikke har listet blant ord fra sjøen, ser jeg.

 32. Peanøtter. Sant.

 33. Dette ordet er kjekt å ha over hodet. Men i bestemt form, som ordet er her, blir det fort vanskelig. Det er vel grunnen til at det er som det alltid er, tenker jeg.

  ↓ Dere vet, at denne «caps'en» er et annet ord på norsk. I Forsvaret, i felt, for eksempel. Dette plagget blir særlig når det er en topp.

 34. Dette ordet er hva man gjorde i hagen, nettopp, og som man er så fornøyd med at man må fortelle naboen om det.

 35. Hva Trondheim er kjent for. Sant.

 36. Vær hellige, for Herren vår Gud er hellig, sa Moses til Israels barn. Det var ikke snakk om noen relativitet. Den som levde i kraft av Loven fikk liv der ved, og om en ikke var som forventet var en dette ordet.

 37. Dette, som dette ordet er, har jeg lyst til å lære meg. Så å gjøre krever en viss kunnskap hva gjelder midler. Men om en får det til, kan det bli veldig fint det en lager, gjerne fargerikt, og personlig, og det er vel ingen ting i verden som stiger mer i verdi, over år, enn uttrykkene for dette ordet, om resultatet virkelig er bra.

 38. Stående ordre til togpassasjerer. Sant.


.·: :·.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

:. † .:
ღ ⁂ ☁ ★ ☆ ☀ ♥ ✦ ✧ ✯ ✿ ❀ ◉ ⦿ ·: † :·

Takk for din kommentar!
Den er vel snill og rar.
Og røper du ditt navn
så er det intet savn. ♫♥♪