søndag 15. november 2020

Det jordiske rike

Kjære soknebarn! Som prest kan en godt være litt aktuell, tenker jeg, og oftest, faktisk, gjør det seg best om en så er. Ikke fordi en slik bidrar til forsvar. Forsvar mot djevler er jo ikke bibelord og visdomsuttrykk. Men fordi det har noe for seg å bidra til begripelse. Peke på noe som gjør at folk forstår hva som finner sted. Sette det pågående inn i en ramme eller sammenheng som gjør at folk får det de trenger for å gjøre noe med det som dermed er en sak, blitt. Og, i våre dager, er historien om de ti jomfruene særlig aktuell, tenker jeg, til å finne i Matteusevangeliet, kapittel 25.

Dere kjenner historien. Den har å gjøre med å være kvitt og klar i møte med Kristus gjeldende. Rent konkret er det snakk om lampe og lampeolje, og noen jomfruer i lignelsen hadde lampeolje, og andre ikke, da det hadde gått litt tid. Vi kan tenke på at en sånn lampe med lampeolje jo er noe en har for hånden. Det er ikke snakk om noen sjelelig egenskap, som sådan, om enn det er snakk om en viss disposisjon. Og så er det dette, en sånn lampe går på lampeolje. Uten lampeolje lyser ikke lampa. Det er som jeg nettopp nevnte, at uten en referanse, et sted som viser hva innebærer og betyr, kan noe isolert ikke gjelde. Sånn er det med bibelord. Sånn er det med lamper. Og, så kan vi snu, på det, og si, at ved den lampa er det lampeoljen som gjelder, og lampa er det som viser hva lampeoljen innebærer og betyr.

Hva innebærer og betyr lignelsen om de ti jomfruene? En referanse kan være fortellingene om endetiden, også til å finne i Matteusevangeliet, på tampen. Det bør alle se. Det er der snakk om folk som blir lurt til å fly hit og dit og opp og ned for å finne denne Kristus. En annen referanse kan være hustruen til Lot, til å finne i Første Mosebok. Hun var ikke kvitt og klar da hun ble ledet ut av Sodoma. En tredje referanse kan være hva Jesus sa på slutten av Bergprekenen, i Matteusevangeliet 7:15 og videre. Jesus lot der si:

«Vokt dere for de falske profeter! De kommer til dere i fåreham, men innvendig er de glupende ulver. På fruktene deres skal dere kjenne dem. Sanker en vel druer av tornebusker, eller fiken av tistler? Slik bærer hvert godt tre god frukt, men et dårlig tre bærer dårlig frukt.»

Jeg minner om hva jeg sa i starten på denne prekenen. Det er jo ikke så at presten vil frambringe forsvar. Og i historien om de ti jomfruene sa Jesus ingen ting i retning av at «sånn må en skikke seg». Han sa det var en lignelse om det himmelske rike.

.·: :·.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

:. † .:
ღ ⁂ ☁ ★ ☆ ☀ ♥ ✦ ✧ ✯ ✿ ❀ ◉ ⦿ ·: † :·

Takk for din kommentar!
Den er vel snill og rar.
Og røper du ditt navn
så er det intet savn. ♫♥♪