søndag 12. august 2018

Teknologi og nye måter å tenke på

Da Tyske styrker i 1940 angrep Norge møtte Norske soldater dem med Krag-Jørgensen rifler og en Colt vannavkjølt (!) mitraljøse som sikkert veide et tonn. Jeg er viss på at håndgranater, for eksempel, i de Norske styrkene ikke fantes. Tyskerne kom med Mauser og MG-42, som var forløperen til, og av utseende helt lik, MG-3, som mange menn kjenner. De to panserskipene i Narvik havn som ble senket, de het Eidsvoll og Norge, var begge dampskip. Jeg er viss på at det for andre land var på samme måte. Og måten å tenke på. Spør Franskmennene om hva det var som gjorde at Tyskerne lyktes. I England gjennomgikk de en teknologisk revolusjon under selve krigen. Jeg mener de hadde dobbeltdekkere i flyvåpenet da krigen startet. Helt sikkert var det likedan i Russland. Tanks, for eksempel. Her feilet imidlertid Tyskerne da Russerne var mobiliserte, og da teknologien, og måten å tenke om strid på, ikke var tilpasset vinterforhold. De Tyske soldatene frøs i hjel.

Hvilke slutninger en vil trekke ut fra denne lille belæring får være opp til hver enkelt. Sikkert er det, imidlertid, av vi, gamle som vi er, har gjennomgått en teknologisk utvikling uten sidestykke i historien, og vi er i Norge vel egentlig bare brukere av denne teknologien.

.·: :·.

1 kommentar:

  1. Jeg lurer på om tapet av Trønderbataljonen i Gratangen i 1940 har noe å gjøre med rekkevidden på det tyske maskingeværet. Bataljonen var, ettersom jeg husker, for natta forlagt på en skole.

    SvarSlett