mandag 12. mars 2018

En god tanke

I følge de som har laget denne Myers-Briggs Type Indicator er ingen av de 16 personlighetstypene riktige. Og det er en god tanke. Vi vil jo ikke bli ensartede. Men vi må skjønne at kultur gjør at den som kommer ut som en type i en nasjon vil kunne komme ut som en annen type i en annen nasjon, gjerne. En tenke-orientert i Norge, for eksempel, vil kunne ansees for å være en pudding i U.S.A., og kanskje også i Russland, for alt hva jeg vet. Og vi trenger ikke å si at alt Gud har skapt er fint. Vi kan si at krokodiller er forferdelige dyr som bør utryddes, og vi kan si at bavianer er sosialt laget.

Einstein var flink til å tenke. Ingen kan mene at han ikke var en tenker. Men utseendet på mannen røper at han ikke akkurat var en maskin, og sitatene fra ham som vi kjenner viser at han var glad i folk. Han må ha vært veldig faktisk orientert, og dermed sanselig drevet, men han var forut for sin tid.

Alle typer mennesker er problematiske, på sine måter. Jeg selv mener jeg er INFJ, og jeg mener jeg er problematisk fordi jeg ikke bryr meg om fakta. Men der er to setninger som er helt ville. Den ene er at «du skal være slem». Og den andre er at «du skal dåre». Og spørsmålet er om disse bør sykeliggjøres.

.·: :·.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar